Notícies

L'Editorial: "President, proclami la independència"

Segueixo pensant la proposta del President Carles Puigdemont dilluns de declarar la independecia per demanar la seva suspensió immediata va ser positiva. Va ser un pas endavant per al diàleg i la mediació que tants agents internacionals ens demanaven tant a nosaltres com al Govern Rajoy. Entenc que el Govern espanyol i gran part dels grups parlamentaris del Congrés de diputats ja han quedat retratats al món com que són ells els qui no volen diàleg, i ho veurem encara amb més força els propers dies quan entri en vigor l'aplicació de l'article 155. També entenc que els principals agents internacionals que haurien de valorar el nostre gest, les cancelleries, no ho han fet. És més, enlloc d'agrair el nostre gest, s'han blindat encara més amb Mariano Rajoy. Podriem dir que se n'han enrigut de la nostra generositat. 

És per això que penso que hem d'estar a punt per la Declaració d'Independència. El president sabrà trobar el moment adequat, però ja hauria d'estar a punt perquè quan arribi el moment, en els propers dies, i no més que dies, no s'obrin debats com es van obrir després de l'1 d'octubre que fan pensar que res no estava ni tan clar ni tan consensuat com hauria d'haver estat i que no tot estava tant a punt com ho hauria hagut d'estar en aquestes alçades.

Gestionar els temps és molt complicat i entenc que el President Puigdemont que és qui té totes les informacions ho sabrà fer en el moment adequat. Ara bé, cal tenir en compte que no ens podem permetre que dilluns l'Audiència Nacional detingui al Major Trapero o als president d'Òmnium i l'ANC. Si els detenen serà per moltes raons, però també perquè nosaltres no hem creat el nou marc legal tal i com ens vam comprometre i com es van comprometre milions de catalans no només votant, també protegint les urnes.

Tampoc no podem deixar que el debat de la reforma constitucional qualli ni al nostre país ni a les cancelleries europees. És una estafa: mai el conjunt d'Espanya votarà a favor d'una Constitució que ens agradi als catalans i menys després d'aquest procés. 

I alerta a una qüestió més. Sé que el relat és molt important. Entenc perfectament que no és el mateix que es declari la independència perquè Rajoy ha aplicat la suspensió de l'autonomia, que no pas que Rajoy apliqui la suspensió de l'autonomia perquè nosaltres hem declarat la independència. Però també entenc que nosaltres no hem de declarar la independecia per res del que faci o digui el Govern Rajoy, sinó pel mandat que els ciutadans van expressar en un referendum vinculant el dia 1 d'octubre. La declaració d'independència només respon a això, a la voluntat popular i a un fet democràtic com va ser el referendum del dia 1 d'octubre. 

El que vull dir és que vigilem en esperar gaire a proclamar la independència de Catalunya perquè Catalunya d'un dia a altre podria estar totalment intervinguda i amb alguns dirigents presos. El que vull dir és que si esperem simplement per evitar la confrontació al carrer, potser esperant una dies trobarem encara més confrontació al carrer. El que vull dir és que si esperem perquè hi ha empreses que marxen, potser en un dies encara més empreses hauran marxat. I el que vull dir és que si esperem a declarar la independència perquè es calmin els covards de diversos partits polítics, ja sabem que un covard i miserable sempre serà covard i miserable. La gent demostra el que val en els moments importants. I tots sabem a hores d'ara qui està i qui no a l'alçada. 

I si em permeteu, vigilem una qüestió més alhora de postposar-ho tot. La unitat de sobiranisme. Aquest valor tan preuat que tenim i que tan ha costat d'aconseguir... es podria trencar en qualsevol moment. De fet, s'està trencant ja... fem que aquest trencament no sigui irreversible.

Plena confiança President, però vigilem. I sisplau, respongui al requeriment dient que si que anem a per la independència. O millor encara, respongui al requeriment des del balcó del Palau de la Plaça Sant Jaume. El món no ens respectarà per ser bons jugadors d'escacs, sinó pels fets consumats. Nosaltres, el poble, sàpigues, estem a punt per fer respectar la nova legalitat i fer fora a les forces d'ocupació.

Segueix-nos

Estem a les xarxes i volem que participis amb nosaltres. .

Segueix-nos

Estem a les xarxes i volem que participis amb nosaltres.