Can Batlló, anys 40. Reviu l'esperit

El cap de setmana passat, un centenar de veïns del barri de la Bordeta van posar el llistó alt quant a la recreació històrica i popular dels nostres barris, en el marc incomparable de l'antiga fàbrica de Can Batlló, en un espectacle produït per Artixoc, i que va congregar tres-cents espectadors diaris de divendres a diumenge. "En temps del Senyor Muñoz" és un espectacle interactiu en que els obrers de la fàbrica es preparen, un dia de 1943, per l'arribada del seu nou amo, en Julio Muñoz Ramonet, el rei de l'estraperlo. L'entrada és un cop d'efecte, ja que després de col·locar-nos estratègicament davant d'un escenari, repartir-nos banderetes espanyoles, i donar-nos alguns consells per dirigir-nos a les autoritats, apareix un gran cotxe blau, hom diria que un Hispano Suiza, amb Don Julio, Carmen Broto, el bisbe Modrego i el governador civil, amb l'emblema falangista ben visible.

L'obra és més una successió d'escenes de la vida quotidiana a la fàbrica que no un espectacle amb fil argumental. L'important és el que es viu i el que se sent, assistint primer a l'arribada de Muñoz Ramonet a la fàbrica, després assistint a una festa privada on se'ns presenten diversos personatges arquetípics de la societat barcelonina del primer franquisme, més tard una conversa entre els treballadors i treballadores, popular i col·loquial, mentre el cap els obliga a escombrar la fàbrica davant la imminent arribada del Caudillo, i finalment una escena de treball, amb els telers a ple rendiment, i on reben la bona notícia que Franco no podrà venir, i que el Dom Perignon se'l prendran ells mateixos.

En tot cas, un dels motius principals de l'obra, que és conèixer aquest magnífic recinte de Can Batlló, i que l'espectador es faci una idea del seu dia a dia en aquells anys d'obscura misèria, és ben acomplert. No cada dia el veïnat té l'oportunitat de conèixer els racons de les fàbriques on treballaven els pares i avis. L'altre motiu, i que també s'acompleix abastament, és la voluntat de contribuir a la cohesió social. Els actors són veïns, amics, gent trobada, alguns del món de les entitats, altres del Quadre Escènic de Sant Medir... i alguns, això d'actuar, ho fan millor que altres. Tan se val. Perquè si quelcom en traiem d'aquesta experiència valuosa és la voluntat d'un poble de reconstruir el seu passat, per entendre millor el seu present, i per decidir el seu futur.

Segueix-nos

Estem a les xarxes i volem que participis amb nosaltres. .

Segueix-nos

Estem a les xarxes i volem que participis amb nosaltres.