"Dias Vania", dies de vi i llibres

Text: Albert Torras
Fotografia: Erick Ávila

L’autor novell Cristián Cortés (Mèxic, 1980), que ja ha dut algunes peces en fòrums teatrals barcelonins i mexicans, debuta als escenaris amb una obra d’alt contingut literari, on els protagonistes, Santiago i Ernesto, mostren els seus dubtes, angoixes, il·lusions i conflictes en el terreny amorós per mitjà de converses literàries mensuals amb Triana (l’actriu veneçolana Jimena Tormo), discussions entorn de llibres i vi, que els serveixen d’excusa perfecta per retratar les seves pròpies vivències.

Després de l’èxit aconseguit amb un ple absolut el passat 26 de febrer, l’obra Días Vania, de Cristián Cortés, es reprograma pel proper 19 de març a la Sala La Vilella. Sens dubte un encert per a una de les obres més interessants de la temporada, amb un cast que inclou el premiat al darrer festival Mutis Juan Pablo Mazorra, membre estable de la companyia Els Joglars, i Sergio Sánchez, que ha format part del Centro Dramático Nacional com a protagonistes, tornarà a dur a escena un dels textos més destacats que s’han estrenat el darrer any.

Amb un aconseguit joc de dos plans, un de real i central en que es desenvolupa l’obra, i un altre de paral·lel que escenifica les relacions de parella dels dos protagonistes amb Miguel i Bruno (Xavi Soler i Dennis Ramírez), els diàlegs es creuen constantment en un joc textual i visual complex a la vegada que atractiu, i que resulta esclaridor quant a desitjos i frustracions respectives. Tot, amb un rerefons literari que acosta la vida grisa i monòtona dels personatges a aquell Oncle Vania de Tchèjov, d’aquí la referència dels “dies Vania” del títol.

Obra de gais on l’homosexualitat no és la protagonista si no una condició humana més, tots els públics se sentiran identificats amb històries que amaguen un regust amarg, amb moments molt còmics i d’altres de certa tristor i melangia per l’oportunitat perduda. Si a això li afegim una bona dosi de literatura russa, una copa de vi negre i un conjunt d’actors d’envergadura i molt futur, ens trobem amb una peça indispensable del que cal veure enguany.

Segueix-nos

Estem a les xarxes i volem que participis amb nosaltres. .

Segueix-nos

Estem a les xarxes i volem que participis amb nosaltres.